Prisijungę piliečiai
    Atgal

    Atgal Toliau Privalomas maisto ženklinimas pagal pavojingumą sveikatai

    Gintaras Grybenas , 2013 m. lapkričio 25 d.
    Sveikata
    Įgyvendinamas

    Problema

    • Ar žinojote, kad yra pavojingų medžiagų klasifikacija (naudojama pavojingų krovinių teisėje), pagal kurią 1-ai pavojaus klasei priklauso sprogmenys, 2-ai klasei dujos, 3-ai klasei degieji skysčiai, 4-ai klasei greitai užsidegančios kietos medžiagos, 5-ai klasei oksidatoriai ir t.t. ?

      Suprantama, kad ši klasifikacija padeda suvokti kokio dydžio pavojų aplinkiniams kelia toks krovinys. Pavojingi kroviniai turi būti ženklinami atitinkamais, gerai suprantamais ženklais ir matomi iš toli. Visa tai daroma tam, kad apsaugoti žmones ir gamtą nuo pavojaus kylančio gabenant tokius krovinius.

      Tuo tarpu maistas kurio svarba žmogaus sveikatai yra šimtus, o gal ir tūkstančius  kartų didesnė nei pavojingų medžiagų gabenimas, neklasifikuojamas ir neženklinamas pagal pavojingumą sveikatai. Aš noriu žinoti kokį pavojų mano ir mano vaikų sveikatai turi salotos su nitratais arba vynuogės kuriose padidintas fruktozės kiekis, degtinė, vynas, alus arba ledinukai iš deginto cukraus, čipsai, ketčiupas arba kola. Užėjęs į prekybos centrą, norėčiau gerai matyti ir žinoti su kokiu maistu/medžiaga turiu reikalą ir kokią įtaką tai gali turėti mano sveikatai. Vartotojų teisių gynimo institucijos kartu su medikais ir mitybos specialistais  turi sudaryti aiškų ir suprantamą klasifikatorių kuris leistų vartotojui gauti informaciją apie maisto produkto potencialią žalą. Valstybė įpareigojo alkoholio ir tabako gamintojus specialiai ženklinti savo produkciją arba reklamą, kad produktą perkantis žmogus suprastų kokį pavojų kelia pirkinys. Tą patį reikia padaryti ir su visais maisto produktais. Be tokio ženklinimo daugelis  (nekalbu net apie maistą savarankiškai perkančius vaikus) nesupranta kokį pavojų kelia savo ir savo vaikų sveikatai vartodami tam tikrus produktus kurių dalis parduotuvių lentynose nuolat auga. 

      Plačiau

    Palaikančiųjų skaičius: 107

    Sprendimai
    Pasiūlymo nr. / Pavadinimas Autorius Sprendimą palaiko
    1. Privalomas maisto ženklinimas pagal pavojingumą sveikatai

    Vartotojų teisių gynimo institucijos kartu su medikais ir mitybos specialistais  turi sudaryti aiškų ir suprantamą klasifikatorių kuris leistų vartotojui gauti informaciją apie maisto produkto potencialią žalą.

    Tarkime alkogoliniai gėrimai (šimto balų skalėje) - 85, tabakas - 60, Cukrus - 55, riebalai - 45, ir pan. Atitinkamai pagal ingridientų sudėtį galima klasifikuoti ir atskirus gaminius susidedančius iš kelių pavojingų medžiagų.

    Dabartinė sistema įpareigojanti gamintojus deklaruoti įvairius masto papildus yra neveiksminga, vartotojas nesupranta kokią žalą jo sveikatai daro vienas ar kitas papildas.

    Atšaukti
    Susiję pasiūlymai
    Pasiūlymas Būsena Pasiūlymą palaiko
    Maisto kokybės gerinimas Vystomas 62
    Skalsa - teisingo sveiko maisto lietuviškas nacionalinis standartas Vystomas 5
    Parduotuvėse informacija apie nitratų, pesticidų ir sunkiųjų metalų kiekį daržovėse ir vaisiuose. Vystomas 53
    Prisijunkite, jeigu norite komentuoti
    Argumentai
    • 1 Palaiko
    • 5 Neutralūs
    • 0 Kritikuoja
    • 0 Siūlo
    Živilė Gribauskaitė rašo apie sprendimą Nr.1 :
    Manau, ant maisto pakuotės turėtų būti pateikiama:
    1. Kokiu būdu bei kokiomis medžiagomis produktas buvo apdorotas (jonizuojančioji spinduliuotė, apdorojimas sieros dioksidu ir pan.);
    2. Atitinkamoms produktų grupėms (vaisiai, daržovės): kiekvienos partijos(susitarimo reikalas) mėginiai tikrinami, kokių rūšių ir kiek daug likę pesticidų likučių ant vaisiaus/ daržovės. Pardavimo vietoje pirkėjas turėtų matyti, ant kurių pomidorų jų mažiau, kurie apdoroti ne tokiais kenksmingais pesticidais;
    3. Žuvie...s pardavimo vietoje turėtų būti pateikta informacija, kokiu būdu buvo pagauta žuvis (traluojant, tinklu ar pan.); Daugiau
    4. 2013-11-28 14:25
    Donatas Šimelis rašo apie sprendimą Nr.1 :
    Mintis lyg ir nebloga, tačiau kelia nemažai klausimų:
    1. Kas būtų atsakingas už produktų žymėjimą - gamintojas (platintojas), ar prekybininkas?
    2. Kiek reikėtų (naujų?) ženklinimą kontroliuojančių institucijų tam, kad tas ženklinimas atitiktų realybę?
    3. Kiek dėl tokio žymėjimo pakiltų maisto produktų kaina ir/ar mokesčiai?
    4. Ar nėra taip, kad pagal dabartinius reikalavimus, prekiaut žalingais maisto produktais apskritai yra draudžiama? T.y. maisto papildų kiekis juose gali būti tik toks, kuris pav...ojaus sveikatai nekelia, ir tokiu būdu to klasifikatoriaus realiai būtų neįmanoma sudaryti arba jis būtų labai subjektyvus? Daugiau
    1. 2013-11-25 16:44
    Gintaras Grybenas: 1. Gamintojas.
    2. Nežinau, reikia pasidomėti analogiškų institucijų darbu.
    3. Sudėtinga įvertinti, tačiau aš sutikčiau mokėti daugiau gaudamas išsamią informaciją apie gaminio poveikį mano sveikatai.
    4. Cukrumi nedraudžiama prekiauti, tačiau kas žino, kad cukrus yra viena iš pagrindi...nių nutukimo, diabeto ar širdies ligų priežastis. Tiesa sakant cukrus iš esmės nereikalingas normaliai mitybai. Riebalais irgi nedraudžiama prekiauti, bet širdies ir kraujagyslių ligos atsiranda dėl padidinto riebalų kiekio maiste. Jei aš surukysiu vieną cigaretę per mėn. vargubau ar tai turės ženklų poveikį mano sveikatai, tačiau jei gersiu kolą po litrą per dieną, tai stipriai sau pakenksiu. Sutinku, kad yra galiojantys maisto gamybos reikalavimai, tačiau jie neveikia taip kaip turėtų. Prekybos centrai pilni nesveikos produkcijos, o vartotojai nesugeba atskirti kuris produktas yra žalingas, o kuris ne. Daugiau
    1.1 2013-11-25 17:55
    Donatas Šimelis: Nelietuviškoms prekėms - žymi platintojas? Šiaip ar taip išeina, kad kiekvienas Lietuvos ūkininkas prieš parduodamas savo produkciją turėtų nuvežti ją į laboratoriją, kur būtų ištirtas nitratų kiekis jo salotoje, užklijuotas ženkliukas, ir tik tuomet būtų galima parduoti? Ar tai ne...būtų (smulkių) ūkių žlugdymas? Gal vis dėlto reikėtų pagalvoti, kaip padaryti, kad tie maisto gamybos reikalavimai veiktų, kaip turėtų, nei kad užkrauti papildomą naštą gamintojui? Daugiau
    1.2 2013-11-27 01:05
    Gintaras Grybenas: Tas kas veža maistą iš svetur, tas ir ženklina (importuotojas/platintojas). Viskas ką valgome turi būti patikrinta, net jei užauginta smulkiame ūkyje. Niekas niekaip nekontroliuoja kas parduodama "ekologiniuose turgeliuose", žmonės tiki, kad produktai ekologiški, nors jokių garanti...jų nėra. Ukininkui niekas nedraudžia naudoti herbicidus, pesticidus, fungicidus, chemines trašas ir dar velniai žino ką... Nori prekiauti viešai, privalai patikrinti ir deklaruoti ką parduodi. Našta gamintojui "neužsikrauna", nes jei visiems privaloma, tai už patikrinimą sumoka vartotojas per produkto kainą. Daugiau
    1.3 2013-11-27 13:17
    Donatas Šimelis: Visiems privaloma - taip, tačiau mažuosius paminėjau todėl, kad vienos salotos ženklinimas ženklinant vieną salotą kainuoja gerokai daugiau, nei ženklinant 1000 salotų :) Tokiu būdu mažųjų kainos turėtų kilti labiau, nei didžiųjų, ir nepaisant to, ar laisva rinka tai leis, ar ne, vi...stiek lieka nuskriausti mažieji. Daugiau
    1.4 2013-11-27 18:31
    Gintaras Grybenas: Nebe tie laikai, gyvename XXI amžiuje, tyrimai ir ženklinimas labai atpigo. Štai keli pavyzdžiai kurie leistų pigiai analizuoti savo produkciją, o lipdukinis popierius ir spausdintuvas brangiai nekainuoja.
    http://www.youtube.com/watch?v=kcNj1DknDpg&feature=share
    http://www.youtube.com/watch?v=EjJAfaza02I...

    Beje, antrasis prietaisas sukurtas lietuvių.
    Daugiau
    Introducing Tellspec

    TellSpec is a light, portable, convenient, and fast, wireless device that connects with your smart phone to tell you the allergens, chemicals, nutrients, calories, and ingredients in any food.

    1.5 2013-11-28 08:31
    Donatas Šimelis: Hm, o ar jeigu žymėtų pats gamintojas nebūtų taip, kad jis nei analizuotų, nei dar ką mąstytų, o tiesiog kaltų vienos spalvos lipdukus ir ką tu jam? :) Nors čia turbūt panašiai kaip su sudėtim - galėtų gi ir nerašyt visokių E, bet rašo, tai matyt įmanoma sukontroliuot, na tai nesigi...nčysiu tuomet daugiau :) Daugiau
    1.6 2013-11-28 09:16
    Gintaras Grybenas: Gamintojas privalėtų tirti ir deklaruoti savarankiškai, o konroliuojančios institucijos tikrins ar vartotojai nėra apgaudinėjami.
    1.7 2013-11-28 11:08
    Donatas Greičiūnas: 1. Mano nuomone jei produktas pagamintas Lietuvoje arba Lietuvai,atsakingas turėtu būti gamintojas, o jei tai įvežtas produktas, tokiu atveju atsakomybė kristu importuotojui. Panašiai yra ir dabar informuojant apie sudėtį, jei prekė gaminama Lietuvos rinkai apie sudėti informuoja gamintojas, o jei i...mportuota, lipduką klijuoja importuotojas.
    2. O kas kontroliuoja dabar, "Maisto ir veterinarijos tarnyba" nemanau, kad reiktu papildomai steigti naujas institucijas.
    3. Žinant mūsų prekybininkų mentalitetą, mokesčius ir kainas Lietuvoje gali pakelti net ir kur nors Afrikos žemyne išsiveržęs ugnikalnis, jiems tik duok pretekstą... Tačiau manau, kad protingai suformulavus reikalavimus tokiam žymėjimui, jų norą didinti kainas galima būtų nugesinti. Tarkime, kad žymėjimas būtų toks, - ekologiškų maisto produktai sudėtis rašoma ant balto lipduko, normalių produktų - žalio, prastesnių - geltono, o žalingų raudono. Ar taip ar taip tiek įpakavimus, tiek etiketes tiek lipdukus gamina, tad nemanau, kad pasikeistu kaštai jei pasikeistu spalva.
    4. Nesu susipažinęs su esamais reikalavimais, tad šiuo klausimu sunkiai galėčiau kažką ir pakomentuoti, tačiau man kaip vartotojui tikrai yra aktualu atėjus į prekybos centrą susirinkti reikiamus produktus greitai, o ne stovėti prie kiekvieno ir pro padidinamą stiklą studijuoti mokroskopinėmis raidėmis surašytą jų sudėti.
    Daugiau
    1.8 2013-11-28 14:59
    Audronė Šimelienė rašo apie sprendimą Nr.1 :
    Įvedama pirmoji Lietuvoje valstybinė, nekomercinė sveikatai palankesnių maisto produktų ženklinimo sistema.
    Patvirtintas naujas produktų ženklinimo simbolis „Rakto skylutė" - Bernardinai.lt

    Simboliu pažymėtuose produktuose yra gerokai mažiau sočiųjų riebalų, cukraus, druskos ir daugiau maistinių skaidulų.

    5. 2014-03-31 21:16
    aras991 . rašo apie sprendimą Nr.1 :
    Maistas neturėtų būti kenksmingas sveikatai. Bet koks pavojingas maistas turėtų būti pašalintas.
    2. 2013-11-27 16:19
    Gintaras Grybenas: Žinoma aras991, pritariu 100%!!! O kaip yra realybėje?
    2.1 2013-11-27 17:48
    aras991 .: Tai gal reiktų tokį įstatymą ir kurti, įrašyti aiškiai kas leidžiama, kas ne, kokiais kiekiais ir pan. O ne lipduką užklijuoti :))
    2.2 2013-11-27 18:14
    Gintaras Grybenas: Kokiu įstatymu galima uždraust makdonaldą ir kokakolą?
    2.3 2013-11-27 18:18
    aras991 .: Na jei jau riebų maistą mėgsti valgyt, tai tavo pasirinkimas. Cocakoloj yra daug kensmingų pakaitalų būtų nesunku.. :) Čią yra visko pavardinta. http://sveikasvaikas.lt/
    2.4 2013-11-27 18:23
    Sveikas Vaikas- maisto priedų žinynas

    Visi maisto priedų vertinimai yra paimti iš pateiktų šaltinių. Šiame tinklapyje viešinama informacija yra laisvai talpinama, nėra tendencinga ir nėra nukreipta nei prieš konkrečius produktus, nei prieš tų produktų gamintojus.

    2.5 2013-11-27 18:26
    Bolis Kemeklis rašo apie sprendimą Nr.1 :
    Esant teisingai valdžiai ir verslui - taip. Pas mus valdžiose klastotų diplomų savininkai ir jų mokiniai, ES lėšų grobstytojai ir machinatoriai, valstybės naikintokai ir žudikai... Apie ką kalba???
    6. 2016-09-11 22:53
    Daugiau
    Į viršų
    Laiškas išsiųstas
    Jūsų el. paštas
    Antraštė
    Žinutė

    Norėdami palaikyti šią iniciatyvą, turėsite patvirtinti savo tapatybę (mob.) el. parašu arba bankiniu prisijungimu.

    Siūlome Jums 10 nemokamų tapatybės patvirtinimo būdų, jeigu tarp jų visgi nėra Jums tinkamo, kviečiame įsigyti mob. el. parašą - dalis mobiliųjų operatorių tai leidžia padaryti nemokamai, arba atsidaryti sąskaita viename iš nemokamą tapatybės patvirtinimą mums suteikusių bankų.

    Ar sutinkate su tokiomis pasirašymo sąlygomis?

    Norėdami pasirašyti iniciatyvas bei naudotis visomis kitomis Lietuva 2.0 galimybėmis, turite patvirtinti savo tapatybę. Tai galima padaryti šiais būdais:

    Reikalinga mob. el. parašo sutartis ir speciali SIM kortelė su integruotu sertifikatu. Jei dar neturite mob. el. parašo, kviečiame jį įsigyti - dalis mobiliųjų operatorių leidžia tai padaryti nemokamai.

    Reikalinga tapatybės kortelė su integruotu sertifikatu (išduota ne anksčiau kaip 2009 m.) ir kortelės skaitytuvas (plačiau) arba kvalifikuotas mob. el. parašas.

    Jei neturite sąskaitos šiuose bankuose, galite ją atsidaryti nemokamai.

    Su šiais bankais nemokamo būdo, deja, nepavyko rasti - tapatybę patvirtinti galima tik pagal gauto pervedimo duomenis, tačiau tokiu būdu Jūs gausite Rėmėjo statusą ir savo parama prisidėsite prie mūsų veiklos.

    Jūsų duomenys gali būti perduoti VRK ir kitoms atsakingoms LR institucijoms. Susipažinkite su mūsų Privatumo politika
    Esate šių bankų klientas? Nordea Medicinos